Welke energieleveranciers zijn echt groen?

Hoewel bijna elke energieleverancier claimt groene stroom te leveren, blijkt dat in de praktijk het aantal energieleveranciers dat daadwerkelijk groene stroom levert aan klanten, zeer beperkt is. In veel gevallen wordt namelijk grijze energie voorzien van een groen certificaat verkocht als groene stroom.

Groen grijs: sjoemelstroom

De term ‘sjoemelstroom’ zal voor velen bekend klinken. Sjoemelstroom houdt in dat grijze energie middels een opgekocht groen certificaat kan worden doorverkocht als zijnde groen. In werkelijkheid is deze stroom natuurlijk niet duurzaam. Dit vergroenen van grijze energie kan doordat Europese certificaten welke een bewijs zijn van duurzaamheid, doorverkocht mogen worden tussen energieleveranciers onderling. In bijvoorbeeld Noorwegen wordt erg veel gebruik gemaakt van waterkracht op duurzame energie op te wekken. Omdat het de consument in dit land niet uitmaakt welke energie zij geleverd krijgen, kunnen de energieleveranciers de certificaten doorverkopen aan energieleveranciers in Nederland. In Nederland koop je dan vervolgens groene stroom welke in werkelijkheid helemaal niet groen is.

Groene stroom van eigen bodem

Omdat energieleveranciers ervan op de hoogte zijn dat veel consumenten inmiddels bekend zijn met het fenomeen ‘sjoemelstroom’, wordt het aanbod van groene stroom van eigen bodem steeds populairder. Ook verschillende energievergelijkers hebben hun weg gevonden naar een vergelijking waar leveranciers van sjoemelstroom zichtbaar worden gemaakt. Zo kan de consument eindelijk eens zien wat zij daadwerkelijk krijgt voor haar geld.

Groene energie en groene leveranciers

Wil je overstappen naar een groene energieleverancier? Let er dan op dat er een verschil is tussen groene energie en groene energieleveranciers. Groene energieleveranciers investeren in duurzame energie bronnen, maar het afnemen van groene energie is geen garantie dat de betaalde bedragen ten goede komen aan de opwekking van meer groene energie. Het is zonde wanneer je overstapt naar een groen energiepakket, maar de energieleverancier vervolgens van jouw centen een nieuwe kolencentrale bouwt. Het is daarom niet alleen belangrijk over te stappen naar groene energie, maar ook naar een groene energieleverancier. Enkele groene energieleveranciers zijn: Greenchoice, Vandebron en Pure Energie. Meestal wordt bij het vergelijken van energie wel duidelijk welke energieleverancier daadwerkelijk groen is.