Kun je zonnepanelen ook zelf leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je woning is een gemakkelijke manier om op lange termijn te besparen op je energiekosten. Nu kun je dit prima laten doen door een klusjesman of -bedrijf. Echter, de kosten voor het laten plaatsen van zonnepanelen zijn vrij hoog en steeds vaker rijst dan ook de vraag of je zonnepanelen ook zelf kan leggen. En ja, dat kan. Het vereist wel enige handigheid, want je werkt uiteraard met elektriciteit.

Het is ook mogelijk om het plaatsen van zonnepanelen gedeeltelijk zelf te doen, en voor het stuk elektra een expert in te huren.

Om zelf zonnepanelen te leggen moet je goed over een aantal dingen nadenken.

Plaatsing:

Zonnepanelen willen zoveel mogelijk zon zien op een dag, voor een zo hoog mogelijk rendement. Panelen die geplaatst zijn op het zuiden (of zuidoosten/ zuidwesten) hebben het hoogste rendement. Uiteraard kun je de panelen ook op het westen of oosten plaatsen, maar houd er dan rekening mee dat het uiteindelijk minder oplevert.

Zonnepanelen kun je op een schuin of plat dak plaatsen. Op een schuin dak neemt één paneel een ruimte van 1,5 m2 , op een plat dak is dit al gauw 2,5 m2.

Elektra

Kies je ervoor om het stuk elektra zelf te doen? Let dan op de volgende dingen.

De opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door het paneel dat het minst goed presteert. Een oplossing hiervoor is een parallelle schakeling. Het kan dus zijn dat je moet deze schakeling moet aanpassen.

Als je zonnepanelen een vermogen hebben van 600Wp of meer, moeten ze een eigen groep krijgen in de meterkast.

De plaatsing van de zonnepanelen moet zo dicht mogelijk bij de omvormer zijn. Dit is om te voorkomen dat de energie die je hebt opgewekt, meteen verloren gaat.

Vergunningen?

Je mag zonnepanelen vergunningsvrij plaatsen, maar moet daarbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

Het paneel moet geplaatst worden op een dak.

Bij plaatsing op een schuin dak moet het paneel binnen het dakvlak blijven, moet het paneel direct in of op het dak worden geplaatst en moet de hellingshoek hetzelfde zijn als die van het dak waar het op staat.

Op een plat dak moet de collector net zover van de dakrand vandaan zitten als het paneel hoog is.